söndag 12 juni 2022

Presentation av bokens uppläggning (4)

Deras antaganden är mer fadda och innehållslösa än den mest intetsägande pastorsadjunkten i en fars i tre akter, och för oss att vilja trösta honom på samma sätt som pastorsadjunkten i Bab-balladerna: "Ditt medvetande är inte så blankt som Hopley Porters". Så vi kan i sanning säga till den klenaste pastor: "Ditt medvetande är inte så blankt som den indignerade lekmannens eller medelsvenssons eller mannens på gatan, eller någon av dina kritiker i kvällspressen; för de har inte ens den mest skugglika föreställning om vad de själva vill, mycket mindre om vad du skulle kunna ge dem."  

De kommer plötsligt att vända sej om och smäda Kyrkan för att inte ha förhindrat världskriget, som de själva inte ens ville förhindra; och som ingen någonsin hade påstått sej kunna förhindra, förutom några som tillhörde de progressiva och kosmopolitiska skeptikernas skola, som är Kyrkans huvudfiender. Det var den antiklerikala och agnostiska världen som alltid profeterade om den universella fredens ankomst; det är denna värld som var, eller borde ha varit, förlägen eller förvirrad av det universella krigets ankomst. Vad gäller den allmänna synpunkten att Kyrkan misskrediterades genom världskriget, skulle de lika väl kunna säga att Noas ark misskrediterades av den stora floden. När världen fallerar, bevisar det snarast att Kyrkan har rätt. Kyrkan rättfärdigas, inte av att hennes barn inte syndar, utan av att de gör det. 

Men detta utmärker deras sinnesstämning beträffande hela den religiösa traditionen: de är i ett tillstånd av reaktion mot den. Det står väl till med gossen när han lever på sin fars ägor, och det står väl till med honom när han är tillräckligt långt borta från dem för att kunna se sej tillbaka och se dem som en helhet. Men dessa människor har hamnat i ett mellantillstånd, de har ramlat ner i en korsande dalgång från vilken de varken kan se höjderna ovanför dem eller höjderna bakom dem. De kan inte ta sej ut ur de kristna kontroversernas halvskugga. De kan inte vara kristna och de kan inte låta bli att vara anti-kristna. Hela atmosfären är reaktionens atmosfär: tjurighet, perversitet, småaktig kritik. De lever fortfarande i trons skugga och har förlorat trons ljus.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar